søndag 8. august 2010

Ankommet Isle of Man

Da befinner vi oss midt i Irskesjøen, på øya Isle of Man. Et vellkjent navn fra værmeldingen. Vi ankom i går kveld etter en heftig seilas fra Stranraer i Skottland. Vi har dermed gjort tre etapper siden Crinancanalen, de to siste på over 60 nautiske mil hver.

Mot Isle of Man virket det som om at all seilbør som har manglet før på turen hadde samlet seg opp til en og samme dagen. Det var meldt frisk bris fra nordvest, men mesteparten av dagen var det opp mot stiv kuling. Vi startet med å seile med full genoa, men etter flere surfer på opp mot 12 knop gjennom vannet (for deretter å stoppe nesten opp i brytende sjø) fant vi ut at det var smart å rulle inn på seilet. Selv med halv genoa seilte vi i 7-8 knop gjennom vannet. Vi hadde timet overfarten slik at vi skulle få mest mulig medstrøm. De første timene seilte vi i motstrøm, noe som gjorde sjøen utrolig rotete. Vind mot strøm = rare bølger. Når strømmen snudde fikk vi litt mer forustigbare bølger, men større bølger og bølger som til stadighet brøt både foran, midt på og bak båten. Heftig,  interresant og lærerikt. Elin syntes ikke det var like spennende som Rolf. Men fort gikk det åkkesom.

I dag har finværet en snarvisitt innom reiseruta vår og vi har tatt den lille byen Peel på vestsiden av Isle of Man i nærmere øyensyn i tillegg til en liten fjelltur opp på en av toppene i nærheten. Fin utsikt mot hele vestsida av Isle of Man i tillegg til at vi faktisk kunne se helt over til Irland. Godt å få bruke shortsen igjen (siste gang var i Florø).


Gjennom "The North Channel" det smaleste stykket mellom skottland og Irland. Heftig seilbør. Her seiler vi kun med halve forseilet.


Endelig i havn, bak molo, sluser og slottsruiner i byen Peel.

Elin med utsikt over byen Peel og noe av vestkysten på Isle of Man. Nede i båthavna rett under ligger Zita.


Liten snackspause. Vi ser i den retningen vi skal seile videre om noen dager - sørover.


Hele mannskapet på Sy-Zita.

For at båthavna ikke skal bli en del av fjæra på lavvann stenges den av med sluser slik at båtene innenfor fortsatt kan få lov å flyte.

Vi kommer nok til å være noen dager her på øya før vi drar videre.

1 kommentar:

  1. Ser det er variasjon på reisen, fra ferskvann og eng til surfing i åpent hav med stiv kuling.
    Her på Hitra er det mer forutsigbart. God tur!

    SvarSlett