Francis Bay - St. John
St Thomas, kanskje en av de mest kjente Karibiske øyene, var en liten skuffelse. Charlotte Amalie var en maurtue av cruiseskippassasjerer. Den dagen vi dro defra var det hele 5 Cruiseskip til kai - deriblandt verdens største "Allure of the seas" - bare den med sine 6300 passasjerer.. Alle de buktene og ankringsplassene vi oppsøkte etterpå var enten fulle av lokale båter på moringer eller de var bebygd med fleretasjers hoteller langs strendene. Ikke ulikt Kanariøyene ..veldig lite jomfruelig! ..så vi dro derfra.
På tur i fjæra - Francis Bay, St. John, USVI
..Men St John derimot! Den store naboøya rett øst - Rake motsetningen til St Thomas! Den heldige årsaken til det er nok at 2/3-av øya er nasjonalpark - og amerkianere kan visst det med naturparker. Her er ingen flyplass, i naturparkområdet bare massevis av grønne åser, øde bukter, lange kritthvite strender, krystallklart vann, ingen strandbarer med basstoner som får hele bukta til å dirre utover natta (faktisk et ganske vanlig fenomen i Karibien) , ingen restauranter og ingen bebyggelse på land som kan forstyrre idyllen. Noe bebyggelse er det riktignok. Rockefeller som en gang i tiden donerte øya til den amerikanske stat mot at den ble omgjort til nasjonalpark, hadde med i kontrakten et kasus om at han skulle få bygge et luksushotell for de virkelig rike og velkondisjonerte her midt i hærligheten - men hotellet utgjør på ingen måte noen visuell forsøpling der det ligger godt skjult mellom palmer og golfgrønne plener inne i ei bukt. Filantropen Rockefeller hadde sikkert sine ideer om hvordan øya skulle ta seg best ut. Vi lå ei natt i bøye utenfor hotellet og var bare fasinert over klaver-tonene fra den fakkelopplyste restauranten oppe på høydedraget over bukta. Et landliv som også vi sikkert har mestret. Ellers er bebyggelsen utover øya stort sett bare spredte hytter/palass for andre virkelig velkondisjonerte og meget rike. Men naturparken er fri og kan nytes av alle.
Alltid fasinerende med krystallklart vann. I naturparken er det ikke lov å ankre. Her må man kun fortøye til utlagte moringer. Dette for å verne koraller og sjøgress - begge deler en viktig forutsetning for at vannet faktisk er så klart som det er. Vern av sjøbunn og sjøgress setter nok også sjø-skilpaddene pris på - det kryr av dem i området.
Trim 1; Svømming i 28 graders vann er bare skikkelig behagelig hærlig..
Trim 2; "tilbake-til-jobb-trening"
Trim 3; turer på land. Her besøker vi Annaberg Plantation. En dansk sukkerplantasje som var virksom mellom 1792 - 1871 - og med god slavehjelp. Sukkerrør dyrkes ikke kommersielt på noen av øyene her i Karibien lengre - kanskje bortsett fra det som går til lokal rum-produksjon da. De store plantasjene er forlengst nedlagt og åkermarkene gjengrodd. Annaberg Plantation er en del av nasjonalparken, og med skilting og tursti gjennom området får man ett godt innblikk i de gamle plantasjenes virksomhet.
Første dag på St John. Rendezvous Bay er ikke omtalt i de mest populære cruising-guidene for området og er defor lite besøkt av båter. Lenge trodde vi at vi skulle få være eneste båt for anker i denne bukta natta igjennom (mrk. bukta er rett utenfor grensen til nasjonalparken - så her er det lov å ankre) - Ensom alene på en ankringsplass har vi ikke vært siden vi ankret opp i Røstøyvågen utenfor Hemne første natt på denne turen. Men utpå kvelden kom det to seilbåter til og ankret opp. Så neste natt alene på en ankringsplass blir vel ikke før vi kommer hjem til norge igjen...
Rendezvous Bay - St. John
Slikt og lignende må vi sitte å skue utover hver kveld... Dette er utsikten fra Francis Bay på St John mot St. Thomas. ..I hånden holdes en kald øl, på grillen ligger middagen, i ansiktet strammes ansiktshuden etter en lang dag i salt og sol.. vinden og luften er som en akkurat passende sval sommerbris der den stryker over fortsatt solvarm hud.. ..og morgendagen ligger der fjernt foran en, uten en eneste tidfrist, uten en eneste avtale ..uten en eneste tanke.. Ikke dumt å være på tur.
Nok en pelikan
Skipperen på tur til ny innsjekking - Denne gangen på Jost Van Dyke - BVI
Vi har i dag mandag 28.mars sjekket ut av USVI (US-Virgin Island) og seilt over til øya Jost Van Dyke i BVI (British Virgin Island). Akkurat nå ligger vi for anker i White Bay innenfor et korallrev som beskytter for bølgene utenfor. Stranden innefor er som navnet sier; hvit. Over sanden vaier palmene - hele stranden bortetter.. hundrevis av meter. Vi har ikke vært på land her enda ..men noe må vi jo bruke morgendagen på også - nye dager kommer heldigvis alltid med nye muligheter!