Vi er kommet til april. Det er ikke å nekte for at vi innimellom må tenke på og sånn etterhvert gjøre forberedlser for den lange hjemturen.
Tilbake over nordatlanteren har vi dessverre ingen stødige passatvinder å støtte oss til - sånn som vi skulle hatt på tur vestover hit. Men det finnes fremtredende værsystemer som det går an å planlegge en seilas utifra. Det viktigste elementet er at det alltid går lavtrykksystemer fra vest mot øst over det nordlige Atlanterhavet. Utover våren trekker disse nordover med en tilhørende vestlig vind i sørkant av disse. Så lenge vi er passelig sør for disse lavtrykkene kan vi få en behagelig medvind. I tillegg bruker det utover våren og sommeren å danne seg et høytrykkssytem mellom Bermuda og Azorene. Dette bør man være nord for - ikke midt i, det blir det ingen seilvind av (Elin mener vi bør følge det..). Vi følger stadig med på værkartene om hvordan disse værsystemene utviker seg. Pr nå er lavtrykkene for store og for langt sør. Men det våres jo over hele Atlanterhavet i disse dager så vi regner med at det blir i år som de fleste andre år.
Selve langturseilerbibelen er Jimmy Cornells "World Cruising Routes". I denne boken er alle lange distanseruter beskrevet med tips om når, og ikke minst når man ikke bør ferdes. Beste tiden å ta direkteruta fra Karibien til Azorene er ifølge Cornell i mai/juni. Beste tiden å ta ruta opp til Bermuda er midten av april til juni og beste tiden for seilas fra Azorene til Irland er i juni/juli. Vi planlegger å ligge noe i forkant av dette..
Rutevalgene
Distansene og valgene hjemover er;
Alternativ 1 til Azorene;
St.Martin - Bermuda; 730 nautiske mil - bør gå på 7 dager.
+ Bermuda - Azorene; 1478 nautiske mil - bør gå på 15 dager
Alternativ 2 til Azorene;
St.Martin - Azorene direkte; 1800 nautsike mil
Men å seile i rett linje går neppe. Først må man seile nordover på den fremtredende østavinden som er her sør før man legger kursen østover når man får hjelp av lavtrykkene i nord. Det kan derfor ta opp til 20 dager å seile denne direkteruta. I tillegg er det stor sjanse for at man også havner i et stort belte med vindstille på denne ruta - det må i så fall kompenseres med ekstra dieselforråd ombord (diesel for 1000 nautiske mil sies det - for vår del blir det 400 liter)
Azorene - Irland; 1026 nautiske mil - bør gå på 10 dager,
Dette er den strekningen som kanskje blir den mest utfordrende værmessig. Her vil man måtte seile med lavtrykksbeltet feiende inn fra vest uten store muligheter til å seile utenom. Her må man bare ta det været som kommer.
Irland og hjem;
Når vi er kommet til Irland så er vi jo så og si hjemme. Derfra blir det bare kyst og øy-hopping med hjelp av tidevannsstrømmer. Vi kommer nok til å ta Orkenøyene og Shetland på tur hjem også, men om vi seiler Caledoniakanalen eller via Hebridene hjem får vi vurdere når den tid kommer.
Et tilbakevennende samtaleemne mellom båtene her nå er når og hvorledes hjemturen planlegges. Våre planer er i allefall foreløpig at vi i løpet av de nærmeste ukene seiler tilbake til St.Martin (Vi er fortsatt på Jomfruøyene). Rundt 20. april, eller deromkring, bunkrer vi båten med mat og diesel med tanke på å ta direkteruta - eller rettere sagt svingen opp mot Azorene. Presser vinden oss for langt nordover er det jo bare å peile på Bermuda og ta en stopover der inntil værforholdene tillater mer direkte østlige kurser. Hjem skal vi nok klare å komme oss uansett. Vi føler oss iallefall langt mer forberedt på lange havseilaser nå enn da vi startet denne turen.
Værvarslet for Atlanterhavet onsdag 6.april.
Dette var eit svært informativt innlegg som var ei glede å lesa for ein som fylgjer med på bloggane til dykk som nyter tilværet i Karibia. Som potensiell Atlantehavskryssar med båt i Karibia var dette lærerikt.
SvarSlettYnskjer dykk god tur vidare og flott kryssing av Atlanteren.